WP 20150708 11 29 41 Pro 002Za nami je prvi teden, odkar je Hostel pri Janezu odprl svoja vrata. Ko smo vzgojitelji, naši učenci in dijaki strnili svoje vtise, smo bili z opravljenim zadovoljni. Hostel je poln gostov, Eva in Sergeja že obvladata delo v kuhinji, Vanesa in Martina sta vestni sobarici, Nik ponovno sprejema goste, Valentin ureja okolico, Čazim hodi na policijsko postajo, tržnico … Prva ekipa je vzorno opravila svoje delo.

Ko pomislim, kako se je vse začelo! Dijaki so me vsako leto pred počitnicami spraševali, kje bi lahko opravljali počitniško delo. Vzgojitelji so jim pomagali, pisali so jim prošnje, spraševali znance … vendar pogosto   brez uspeha. Tudi učenci, ki bodo svojo pot nadaljevali v delavnicah VDC, bi se radi preizkusili v počitniškem delu. Padla je ideja – dom, kjer učenci in dijaki živijo med letom, bomo spremenili v Hostel, v prav poseben Hostel, kjer bodo svoje počitniško delo lahko opravljali učenci in dijaki s posebnimi potrebami ob pomoči vzgojiteljev (ki opravljajo delo v okviru svojih rednih delovnih obveznosti) in kjer zaslužek ne bo vodilo.

In imamo ga, že drugo leto, poseben, mogoče malo nenavaden, vendar pa zanimiv, pisan, poln pozitivne energije, Hostel, kjer vas bodo postregli David, Eva, Sergeja … v želji, da bi se dobro počutili v »njihovem domu« in seveda v upanju, da bodo nekaj zaslužili. Vzgojitelji pa vemo, da je neprecenljiva nagrada za učence in dijake predvsem pridobivanje delovnih in socialnih veščin, ki jim bodo pomagale pri vključevanju v širše socialno okolje.

Irena Nose, vodja OE Dom in Hostla pri Janezu